CultuurWerkt!

Een omslag van cold calling naar leadgeneratie middels thought leadership
HET DOEL

CULTUUR PARTICIPATIE STIMULEREN

CultuurWerkt!, voorheen Bedrijfs Cultureel Abonnement (BCA), is ervan overtuigd dat cultuurparticipatie bijdraagt aan de gezondheid en creativiteit. Reden te meer om vaker een concert, theatervoorstelling, museum of expositie te bezoeken. CultuurWerkt! helpt organisaties graag met het stimuleren van cultuurparticipatie onder hun medewerkers. Daarom biedt de stichting een cultuurlidmaatschap aan, waarmee organisaties hun medewerkers toegang bieden tot doorlopend exclusief voordeel op de mooiste culturele uitjes.
CultuurWerkt! had een traditionele marketing benadering die bestond uit printadvertenties plaatsen en telefoonlijsten afbellen. Dat kostte veel moeite en leverde weinig nieuwe klanten op. Daarom heb ik digitale leadgeneratie en thought leadership geïntroduceerd. Met behulp van een uitgekiende digitale strategie en samenwerkingen met wetenschappers, journalisten en psychologen bereikten we échte leads. Hen voorzien van relevante informatie over de impact van cultuur op de vitaliteit van hun medewerkers bleek een schot in de roos. Jaren later heeft CultuurWerkt! deze aanpak nog steeds.
Mark Mieras. Credit: Hein van den Heuvel
Thought leadership als contentpijler.
Met wetenschapsjournalist Mark Mieras en Registerpsycholoog Saskia de Bel realiseerde ik content waardoor het belang van het stimuleren van cultuurparticipatie als een paal boven water stond.
Digitale leadgeneratie.
Promotie van exclusieve content - zoals whitepapers en webinars over 'vitaliteit en cultuur' - in e-nieuwsbrieven en websites van gevestigde HRM- en MT-vakbladen.
Lead nurturing.
Niet meteen contact zoeken, maar eerst prospects proactief bieden wat ze nodig hebben in hun beslissingsproces. Bijvoorbeeld klantverhalen en (trial) toegang tot het platform.
DE BEWIJSLAST

POSITIEVE EFFECTEN OP PERSONEEL

Nederland kwam in 2013 net uit een recessie, werkstress liep op en er was (nog) geen geld om extraatjes te geven. Terwijl bedrijfsfitness en een fiets van de zaak al ingeburgerd waren in de vitaliteitsplannen, werd het stimuleren van cultuurbezoek nog gezien als een extraatje. Dat terwijl er in een aantal landen overduidelijk bewijs was dat cultuurbezoek positief bijdraagt aan de gezondheid. Om dat inzichtelijk te maken gingen we op zoek naar geaccrediteerde en gevestigde professionals die hier onderzoek naar hadden gedaan. 
Registerpsycholoog Saskia de Bel is specialist in de werk-privé balans en wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft zich verdiept in het effect van cultuurbezoek op het brein. Ervaringen van klanten en hun medewerkers zetten onze overtuigingen ook kracht bij. Al snel wilden mooie organisaties uit de klantenpool worden geïnterviewd om hun verhaal te vertellen. De bewijslast was gevonden.
DE KANALEN

LEADGENERATIE EN OPTIMALISATIE

Kilyan Sockalingum via Unsplash
De markt, concurrentie, buyer persona's en journeys werden verder uitgewerkt. Ik nam vakbladen, hun doelgroepen en tarieven kritisch onder de loep en voegde nieuwe advertentiebelevingen en kanalen toe aan de digitale marketing mix. Door de recentelijk verkregen ANBI status beschikten we over meer slagkracht op gebied van Google Adwords, waarvan ik de set-up deed.
In een dashboard hielden we het succes bij van titels zoals HR Praktijk, PW de Gids, MT en Elsevier. Ik stuurde op CPL (cost per lead) en kwaliteit van leads. Verschillende proposities en content werden getest, veelal met A/B-tests. Ik schreef een tweewekelijkse B2B nieuwsbrief om zo leads te nurturen en richtte het e-mailmarketing-platform zo in dat opvolging automatisch geregeld was.
DE RESULTATEN

CULTUUROMSLAG EN LEADS

De gemaakte omslag wierp al meteen vruchten af. Het eerste whitepaper werd gepromoot in een e-mailnieuwsbrief van een toonaangevend vakblad en werd in één dag honderden keren gedownload. Hierdoor werd de sales funnel gevuld met (lauwe) leads die daadwerkelijk interesse hadden in het onderwerp. De samenwerking met professionals bleef niet bij alleen bij schrijven van whitepapers. Mark trok volle zalen op een HRM-event en voor Saskia's webinars waren veel aanmeldingen. Jaren later, na een rebranding van Bedrijfs Cultureel Abonnement naar CultuurWerkt!, staat de aanpak van thought leadership nog steeds overeind, waar ik trots op ben.
300
Leads
3
Whitepapers
2
Webinars